Entrevista a Iván Geffner – Ex alumne 2na promoció Estalmat 2004-2006

Realitzada pel nostre jove Ex Estalmat – ACFAEC Àlex Batlle Casellas (AB), alumne de 1r de Matemàtiques a la UPC-FME

Salutacions a Ivan Geffner (IG), graduat en Matemàtiques l’any 2013, i actualment realitzant el doctorat a la Universitat de Cornell, Estats Units. Organitzador i desenvolupador de plataformes com AI Coliseum, organitza esdeveniments i cursos de Java, i col·labora a la OICat, l’olimpíada informàtica catalana.

Diversos alumnes d’Estalmat hem coincidit amb ell en aquests cursos, que ha organitzat juntament amb la FME (UPC).

AB: Comencem pels teus inicis, quan vas descobrir que t’agradaven les matemàtiques?

IG: Suposo que no és una cosa que es descobreixi, no? De tota la vida recordo que m’han agradat, però no només les matemàtiques sinó qualsevol tipus de trencaclosques o puzzle mental.

AB: Com a ex-Estalmat, què ha representat per tu aquest projecte? Quines records tens d’aquella època de la teva vida?

IG: Recordo que Estalmat va ser molt divertit, venia aquí els dissabtes, tenia un altre grup d’amics diferents del de l’escola, que més o menys eren gent que estava interessada en les matemàtiques i la ciència. Recordo que posaven problemes interessants, eren divertits, i t’ajudaven si tenies algun dubte, per exemple, quan jo em vaig voler preparar per les Proves Cangur, aquí em van donar molta informació. La gent que ve a fer les classes són persones molt motivades també, hi ha molt bon ambient.

AB: I quan vas descobrir la teva passió per la programació?

IG: La veritat és que en vaig aprendre a primer de carrera, amb el Salvador Roura. Jo no sabia res de programar, no sabia ni fer el Hello world!, i en vaig aprendre aquí (a la FME). Al descobrir la programació també vaig descobrir que hi havia concursos de programació, i jo sóc molt competitiu per aquest tipus de coses, així que m’hi vaig ficar de cap. No em vaig presentar a l’Olimpíada d’Informàtica ni a cap concurs relacionat amb la programació durant el batxillerat, i penso que va ser un error, perquè no era tan difícil aprendre a programar, hi ha molt material online.

AB: Com neix la idea del projecte d’AI Coliseum?

IG: Doncs recordo que un parell de persones del meu curs estàvem insistint molt al Salvador Roura per obrir el joc de l’assignatura d’Algorísmia, ja que vèiem que la gent es motivava molt. Després d’insistir molt, vam trobar un concurs del MIT, el Battlecode, que té un format molt semblant a l’AI Coliseum, i vam agafar un motor similar al seu i vam fer això, un joc obert. I la idea és aquesta, qualsevol persona, no cal que sigui estudiant, només que estigui prou motivat per programar, pot fer el seu bot i penjar-lo al torneig. Aquest projecte el porto amb dos ex-companys de curs actualment.

AB: Actualment què estàs fent? Quins són els teus projectes?

IG: Tinc algun projecte, però és a llarg termini i no sé ni on anirà a parar. Ara per ara em dedico a estones a la tesi, al Battlecode, a l’AI Coliseum i a composar música.

AB: Sobre què treballes pel doctorat? Quin és el teu objectiu?

IG: És una barreja entre criptografia, sistemes distribuïts i teoria de jocs. Consisteix bàsicament en el següent: posem que tens un joc que es realitza amb un mediador imparcial. L’objectiu és veure de quina manera es pot dur a terme aquest mateix joc sense aquest mediador amb el mateix resultat i les mateixes propietats.

AB: Què els diries als nois i noies que són actualment alumnes d’Estalmat? Recomanaries a altres nois i noies que es presentessin al programa?

IG: Per mi Estalmat va ser el primer contacte que vaig tenir amb matemàtiques extracurriculars, que no es fan a l’escola. Aquest projecte, a part de preparar-me pel futur, va fer que conegués un munt d’altres alumnes i de professors que també estaven apassionats per les matemàtiques i per les ciències en general, i em va motivar a seguir aprenent. Recomanaria a qualsevol persona que tingui cert interès en les matemàtiques que li doni una oportunitat a aquest projecte, i als alumnes actuals els diria que espero que Estalmat sigui una experiència divertida i profitosa com ho va ser per mi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial